Så klarar du anställningsintervjun

Så klarar du anställningsintervjun (…)

Dags att gå på jobbintervju? Denna vecka tittar vi närmare på vad du kan göra för att öka dina chanser att knipa drömjobbet.

1. Eliminera det första intrycket

Inget är så viktigt som ett bra första intryck brukar man säga. Och visst stämmer det. Det är de första minuterna med en ny människa som är det viktigaste tillfället att skapa den bild av dig själv som du vill projicera. Det är din chans att skapa den bild som du sedan ofta får leva med under lång tid därefter, ibland tom permanent. Om det första intrycket blir dåligt kan du också få kämpa i motvind under större delen av intervjun för att ta tillbaka terräng och kompensera för den bild som intervjuare redan skapat av dig i sitt medvetande. Just därför bör du använda dig av en helt annan strategi för att i den mån man kan eliminera utrymmet att ens skapa ett negativt intryck. Visst ska du vara nog med att ha ett fast handslag ett varmt leende och göra ditt yttersta för att vara rätt klädd osv men din taktik bör vara att medvetet störa den tankeprocess som naturligt sätter igång hos den person du nyss mött. Tekniken är enkel. Kort efter att ni hälsat ställer du en relevant fråga som du tänkt ut i förväg. På så sätt hindrar du din motpart från att skapa sig en prematur uppfattning om din person och kan istället vinna personens förtroende succesivt. Du bör helst ha tänkt ut ett antal frågor ifall vägen från receptionen till mötesrummet är lång. Ofta blir du erbjuden en kopp kaffe redan på väg in i själva intervjun och inget kan sänka en bra kandidat så mycket som tex en krystad och obekväm tystnad vid kaffeautomaten. Förbered dig på att hålla en relevant men avspänd konversation igång i åtminstone 5 minuter. Nu har du oddsen på din sida och behöver inte ens ta risken att på gott eller ont låta ditt “visuella” intryck få fäste före din personlighet.

2. Anpassa klädseln

Tänkt igenom vad du har på dig. Generellt bör du ha på dig den typ av klädsel som du väntas bära i ett kundmöte i den roll eller tjänst som du ansöker till. ”Dress the part” säger man ju på engelska vilket helt enkelt innebär att du bör klä dig på ett sätt som gör att du redan under intervjun smälter in på företaget. Gör research på företagskulturen genom att besöka det intervjuande företagets hemsida eller prata med någon du känner som arbetar där. Att komma uppklädd till tänderna med slips och kritstrecksrandigt till ett jobb som egentligen inte kräver kostym ger ett ganska stifft intryck och du riskerar om du är yngre tom att betraktas som mer junior än du är eftersom detta ofta är ett misstag som yngre kandidater gör. Att å andra sidan komma underklädd till en anställningsintervju för ett bank- eller finansjobb kan bli lika fel det och du kan uppfattas som oseriös inför uppgiften.

3. Skämta inte för mycket – eller för lite

Humor är alltid den närmaste vägen till någons hjärta. Du får gärna vara glad och lite skämtsam men överdriv inte och dra inte regelrätta vitsar, gör dig rolig på någon annas bekostnad eller skämta om något där du riskerar att trampa någon på tårna. Den andra extremen, att vara för allvarlig och seriös, kan dock vara lika ödesdigert trots att du i övrigt gör en bra intervju. Till sist handlar de flesta anställningsintevjuer om att hitta en personlighet man helt enkelt känner att man skulle vilja arbeta med sida vid sida, så ju trevligare du framstår desto större är ju chansen att du får anställningen.

4. Välj dina sanningar men ljug aldrig

I en intervjusituation vill alla framstå i sin bästa dager. Det vet den som intervjuar och en någourlunda erfaren intervjuare ser ganska lätt om du tex försöker fejka kompetens inom något område och gräver vidare med fler frågor for att se hur du klarar dem. Om du överdrivit din insats i en tidigare roll eller projekt kommer detta dessutom ofta fram när företaget ringer upp dina referenser längre fram i rekryteringsprocessen. Mao, krydda inte din meritlista med sådant som du inte tror att en tidigare chef eller kollega kan verifiera. Däremot är det självklart att du bör välja vilken information du vill presentera för din nya arbetsgivare. Ditt jobb är att framhäva dina positiva sidor och tona ner de negativa. Den “grävande journalistiken” tycker jag att den som intervjuar skall stå för. Personligen har jag alltid vid de tillfällen jag utfört intervjuer eller när jag läser CV och ansälningsbrev fått känslan av att män tenderar att överdriva sin insats i olika situationer och att kvinnor tenderar att underdriva. Mao, tjejer – våga ta ut svängarna lite till och var inte rädda att berätta vad ni är bra på.

5. Ta med ditt CV

Det är inte alltid som din CV når fram till den person som skall intervjua dig. Särskilt när det gäller den andra eller tredje intervjun som kanske utförs av en chefsperson högre upp i organisationen. Att ta med ett utskrivet CV både till den (eller de) som intervjuar och dig själv är alltid ett plus. Då blir det lättare att följa med när ni går igenom din historia rent kronologiskt och du slipper hamna i en situation där du skall minnas årtal osv (särskilt relevant om du har en lång karriär bakom dig). Undvik dock att läsa innantill utan berätta fritt. CVn är bara där för att snegla i om du behöver friska upp ditt minne.

6. Skjut på löneförhandlingen så länge du kan

De flesta rekryterare vill gärna i ett tidigt skede veta vad du förväntar dig lönemässigt. Detta för att inte lägga tid på eller presentera kandidater som inte passar in i löneläget. Rekryteraren vet oftast var taket för tjänsten ligger och kan vara din bästa vän när det gäller att ta reda på hur mycket du kan få ut i lön. Så ställ frågor och försök ta reda på så mycket du kan om vad din nya arbetsgivare har för budget för din tjänst innan du svarar. Det viktiga i den inledande fasen i rekryteringprocessen är att du framstår som flexibel vad gäller din lön och hamnar inom det spann som är aktuellt för tjänsten. Du kan alltid tuffa till dina krav i ett senare skede för rent krasst är din förhandlingsstyrka större ju fler av de andra kandidaterna som sorterats bort. Detta eftersom man ogärna gör tar en ny kostsam rekryteringrunda om man inte behöver. Om du rekryteras direkt av det anställande företaget är principen densamma men du hamnar redan direkt i skarpt förhandlingsläge med din nya arbetsgivare. Undvik att “lämna en siffra” så länge du kan och visa på flexibilitet. Ställ frågor som tex huruvida man tillämpar personlig lönesättning, fast och rörliga delar eller har ett bonusprogram osv. Ju mer information du får desto lättare kan du se till att lägga dig “lagom högt” i ditt lönekrav.

7. Ställ frågor till den som intervjuar

Glöm inte bort att intervjun inte bara är ett sätt för den som anställer att lära känna dig utan även skall fungera tvärtom. Du bör ställa frågor till företagets representant av två anledningar, dels för att visa dig intresserad och entusiastisk och dels för att konkret skapa dig en uppfattning om hur företaget är uppbyggt och hur det kommer att fungera som din arbetsgivare. Ha ett antal relevanta frågor på lager att ställa. Fundera hemma på om tjänsten tar dig dit du vill nå karriärmässigt och passa på att fråga noga om hur organisationen är uppbyggd, succesionsordningen och framförallt vad tjänsten ger dig för utvecklingmöjligheter.

8. Svara rätt på frågan om svaga sidor

Nästan alla intervjuare kommer att be dig lista dina starka och svaga sidor, antingen som person eller som yrkesman. De starka sidorna har alla förstås lätt att lista men gällande svagheterna är det ofta svårare. Många har svårt att hitta svara på denna fråga eftersom man förstås ogärna vill lista just sina riktigt svaga sidor. Så känner alla. Svara därför på frågan på rätt sätt. Det gör du genom att lista svagheter som också kan tolkas som styrkor, tex “ibland tar jag på mig lite för mycket” osv. Undvik medvetet att bli för självrannsakande. Du är trots allt på plats för att sälja dig själv som person, inte för att bli ett ansikte för de svagheter som de flesta människor besitter.

9. Håll ditt fokus

Se intervjun som en presskonferens där du är den kloke fotbollscoachen inför en kritiskt finalmatch. Pladdra inte på med oväsentligheter och detaljer som inte är relevanta för tjänsten du söker. Var positiv men ödmjuk. Svara på frågorna utförligt men vänta hellre in en ny fråga än att berätta om exakt allt du gjorde i en tidigare roll. Skapa lite nyfikenhet istället för att prata av dig. Håll ditt fokus på personen du pratar med och se till att hålla ögonkontakt när du pratar. Att titta ut genom fönstret eller ned i bordet uppfattas oftast mycket negativt. Och, slappna inte heller av helt förrän du är ute på gatan igen. De sista minuterna i intervjun är lika viktiga som de första liksom konversationen under vägen till utgången (ta med din eventuella kaffekopp eller fråga var du kan slänga den). Försök också att styra samtalet så mycket du kan när du själv pratar. Genom att ta upp den delar i varje tidigare roll som du själv är nöjd med uppmuntrar du lättare till följdfrågor inom områden där du känner dig komfortabel och självsäker.

10. Förbered dig om du brukar bli nervös

Är du ovan vid intervjuer eller oroar dig för att bli nervös, se till att förbereda dig för detta på bästa sätt. Googla den du skall träffa och besök företagets hemsida och läs all information du kan hitta. På så sätt minskar du risken för överraskningar som kan göra dig nervös eller stressad. Gå igenom ditt CV med en vän eller familjemedlem och låt dem intervjua dig och komma med feedback på dina svar. Då arbetar du omedvetet in lite fraser som du kan använda dig av när du sedan intervjuas på riktigt. Se till att sova ordentligt natten innan och om du känner dig mycket nervös under själva intervjun så berätta det gärna för den som intervjuar, gärna lite skämtsamt. Det brukar släppa lite på spänningen. Nervositeten visar ju egentligen bara att du är väldigt angelägen om att göra ett gott intryck och verkligen gärna vill ha jobbet vilket i båda fallen bara är positivt ur det anställande företagets perspektiv.

Text: George Samuelson

~ av georgesamuelson på 2009/11/27.

Lämna en kommentar